Barnhänder skördar kakaon till vår choklad – Vad gör EU?

Vi i västvärlden är oerhört stora konsumenter av chokladprodukter. Sexton av de tjugo främsta chokladkonsumerande länderna per capita är europeiska länder och den europeiska marknaden står för 40 procent av all försäljning av chokladprodukter i världen. Skulle vi européer vara medvetna om hur det verkligen går till inom kakaoodlingen, med barnarbete, brist på skyddsutrustning samt oavlönade timmar, så kan man tycka att chokladförsäljningen borde minska. Trots detta verkar det som att kakaoproduktionen ökar, samtidigt som att människor blir mer och mer medvetna om hur det ser ut. Kan detta verkligen stämma?

Utrikesdepartementet redovisade i sin rapport från 2010 att barnarbete är vanligt förekommande i Elfenbenskusten, framför allt på kakaoplantagerna. Trots att det har avskaffats i den offentliga förvaltningen och i de multinationella företag som verkar i landet, så finns det fortfarande hårt arbetande barn på kakao – och kaffeplantagerna som oftast är familjeägda. Barnen transporteras dit från grannländerna så som Burkina Faso, Mali och Nigeria med löften om avlönat arbete under goda förhållanden. Väl på plantagerna tvingas barnen arbeta långa pass helt oavlönade och utan tillgång till mat.

EU:s utvecklingspolitik måste intensifieras

EU har en utvecklingspolitik med målet att ge u-länder full kontroll över sin egen utveckling. Vad unionen vill göra är att ta tag i det som orsakar människornas utsatthet – till exempel bristen på jobb och sjukvård i u-länder. EU har finansierat tusentals globala utvecklingsprojekt som en del i sin utvecklingspolitik, även om detta gjort en viss skillnad så har man ännu inte fått se det resultat man önskar. Man måste sätta in fler konkreta åtgärder för att hjälpa Elfenbenskusten i sin utveckling mot ökad tillväxt, hitta strategier för att ge kakaoodlarna mer att säga till om och framför allt trycka på företagen (till exempel Kraft Foods, Nestlé och Cloetta Fazer) som köper den ivorianska kakaon och få dem att involvera sig mer i vad som sker i Elfenbenskustens kakaoindustri, istället för att överlåta detta ansvar till sina underleverantörer.

Långsam utveckling mot förbättring

Swedwatch och Utrikesdepartementet har tagit fram flera oroväckande rapporter där man skildrar läget i den ivorianska kakaoindustrin, vilket fortfarande är kritiskt. Företagen som nämns i stycket ovan talade för flera år sedan om ett kontrollsystem där man skulle kontrollera kakaoplantagerna i Elfenbenskusten, detta lanserades dock aldrig trots att man investerade mycket pengar i idén. Någon förklaring till varför lanseringen inte blivit av  ännu har aldrig getts. Företagen har uppförandekoder och policies som de påstår sig följa, och även om detta stämmer så krävs det mer än så. Inget av de tre företagen har en egen representation i Elfenbenskusten, vilket kan verka konstigt med tanke på att de köper enorma mängder kakao därifrån varje år.

EU har ett naturligt ansvar

Alla inblandade ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken för att kakaoindustrin ska bli så rättvis som möjligt. EU känns som en naturlig ansvarstagare med tanke på den omfattande roll som unionen har i världshandeln med kakao. Inspektioner på plats måste göras, kanske kan kommissionen utse någon ansvarig för detta? En person utsedd av EU till att göra detta skulle ge EU en bättre överblick av industrin och de missförhållanden som råder, vilket skulle förenkla genomförandet av vissa åtgärder mot till exempel barnarbete.

Den europeiska unionen är för många länder ett föredöme gällande vissa frågor. EU är en generös biståndsgivare som står för många initiativ som tagits världen över – inte bara i Europa. Att sätta in åtgärder för att motverka missförhållandena i Elfenbenskusten och andra länder som också producerar mycket kakao (Ghana, Nigeria m.m.) bör inte vara ett alltför svårt åtagande för unionen.

Det här kan du göra som konsument

Det är inte bara företagen och EU som har ansvar för att allt ska gå rätt till, utan oss konsumenter så hade det inte funnits någon efterfrågan på kakao vilket i sin tur hade lett till att det inte fanns några kakaoodlingar som missförhållanden kunde råda på. Vi måste ta vårt ansvar, börja till exempel med att hålla dig till rättvisemärkt choklad när du handlar. Läs de rapporter som skrivits av UD och Swedwatch, när du är medveten om problemen blir du förhoppningsvis mer motiverad till att göra en skillnad. För att göra detta så kan du gå in på den här hemsidan, det är Fairtrades aktivitetsguide som hjälper dig med förslag på hur du kan engagera dig i kampen mot en rättvis kakaoindustri.

Easy EU 2013-05-18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s