Situationen i Mali: Frankrikes- och EU:s roll

Under vår sista dag i Bryssel var vi på den franska representationen där vi fick möta Gaël Veyssiere. Det var väldigt intressant att få höra hur Frankrikes relation med EU ser ut samt att få ta del av deras agerande gällande den mycket aktuella situationen i Mali.

Den västafrikanska staten Mali hamnade år 2012 i ett väldigt pressat läge då kriget mot terrorismen har förflyttat sig från Afghanistan och istället drabbat Mali. Terrorledarna Moktar Belmoktar samt Iyad Ag Ghaly, världens mest jagade personer, har gjort norra Mali till en ny bas för militära islamister. Problemen uppkom när gruppen AQIM (al Qaida i islamska Maghreb) genomförde kidnappingar i norra Mali för att utöka sin makt och ställning. Då regeringen ignorerade folket i den norra delen växte sig missnöjet stort och många lät sig övertalas att stötta AQIM. När president Amadou Toumani Touré tvingades avgå efter en militärkupp 2012 trappades problemen upp ytterligare och norra Mali kom under kontroll av MNLA (Nationella rörelsen för Azawads befrielse) som länge velat att den norra delen ska bli självständigt, detta med starkt stöd av AQIM. Grupperna allierade sig med målet att Mali ska få muslimskt styre samt införa sharialagarna. Sedan förra sommaren har norra Mali varit i händerna på militanta islamister.

Hur ser då Frankrikes roll ut i Mali?
Sedan den 11 januari i år har Frankrike haft en ledande roll i Mali, vilket Gaël berättade lite mer om. Deras förhållande till Mali är större jämfört med resterande EU-länder, bland annat eftersom det befinner sig ett stort antal franska medborgare i landet. Under kolonitiden var det även Frankrike som var övermakten i Mali.

Det var på Malis begäran som franska trupper intog landet, detta med stöd från FN, afrikanska organisationer samt Frankrikes partners i EU. Frankrike har förbättrat situationen nere i Mali då hela landet troligen hade varit under kontroll av väpnade grupper utan deras hjälp. Om man inte åtgärdar situationen i Mali kan det få konsekvenser för landet, hela Afrika samt Europa.

Det är inte Frankrikes vilja att stanna kvar i fronten, deras agerande var ett akut svar på situationen. Nu är planerna att träna upp bland annat Malis armé och försöka få dem att klara sig själva, vilket det var tänkt från början att de skulle.

EU:s roll i Mali
När det gäller EU:s agerande i situationen så har unionen erbjudit att träna den malisiska armén, samtidigt som parlamentets utskott för säkerhet och försvar menar att unionen kan bidra med mer och därför borde skicka ner unionens stridsgrupper. Men sedan oktober månad förra året har EU:s medlemsländer planerat en utbildnings- och träningsinsats för Malis armé. Dock ska engagemanget endast ses som ett stöd för de afrikanska aktörerna, då EU menar att det främst är Malis uppgift att lösa problemen.

Felicia Persson 2013-02-11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s