Sverige: Natos mönsterelev men inget Nato-land

Under vår vecka i Bryssel besökte vi på onsdagen Natos högkvarter. Vi fick lära oss en hel del om Nato och hur militärorganisationen samarbetar med Sverige, som inte är ett medlemsland. Sedan 1994 har Sverige varit ett PFP-land till Nato, som betyder Partnership for Peace, och trots den ökade osäkerheten i världen är ett riktigt medlemskap inget som står på den politiska agendan i Sverige. 

Vid nyår gjorde Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson ett uttalande angående Sveriges kapacitet att försvara sig vid ett angrepp. ÖB gjorde klart att Sverige kan försvara sig i högst en vecka, därefter skulle våra resurser ta slut. Vad man kan förvänta sig enligt honom är militär hjälp från Nato, med hänvisning till en stabsövning som gjordes år 2011 där Nato satte in en stor del av sina Gripenplan för att hjälpa Norge som i övningen angripits av fienden. ÖB menar att det finns en nordisk solidaritet och ett nordiskt samarbete som skulle vara till stor hjälp vid ett väpnat angrepp mot Sverige.

Men någon hjälp av EU kan vi inte förvänta oss, trots vårt medlemskap. Även om solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget säger att varje medlemsland ska hjälpa ett drabbat land på något sätt, så anser Sverker Göranson inte att vi kan förlita oss till detta då EU inte är någon militärallians.

Så varför är då inte Sverige medlemmar i Nato, en försvars – och militärorganisation som garanterar stöd vid ett väpnat angrepp mot ett medlemsland?

Sverige har alltid varit ett alliansfritt land, kanske är detta en tradition man vill bevara och därför inte alliera sig med Nato och dess 28 medlemsländer. Uppfattningen vi fick då vi besökte den svenska Nato-delegationen var att frågan helt enkelt inte är politiskt prioriterad i Sverige. Sedan 1994, då Sverige blev ett PFP-land till Nato, har vi deltagit i gemensamma militärövningar och medverkat i olika internationella operationer – som de i Afghanistan och Kosovo. Trots detta kan vi inte förvänta oss hjälp från Nato om Sveriges säkerhet skulle vara hotad, enligt Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Han menar att antingen så är man medlem eller inte, Natos artikel 5 som säger att varje medlemsland ska få stöd av alla övriga Nato-länder gäller inte för Sveriges del så länge vi inte blir medlemmar.

Framåt eftermiddagen besökte vi den estniska delegationen. Estland har varit medlemmar i Nato sedan 2004 och är mycket positiva till organisationen, då Estlands begränsade försvar gör att de på egen hand inte kan försvara sig mot väpnade angrepp, och då landet gränsar till Ryssland som under många år varit ett hot. Vi pratade med den estniska representanten på delegationen, Artur Kink, som sade att alla Nato-länder är djupt imponerade av hur Sverige bidrar till Nato trots att vi faktiskt inte har något medlemskap och inte heller några skyldigheter att göra det. Han ville uppmana Sverige till att gå med i Nato, då det antagligen skulle bli en kort och smärtfri process tack vare vårt redan djupa engagemang i organisationen.

Artur Kink tycker att Sverige bör se på Nato som ett komplement till EU, där vi garanteras stöd och på så sätt större säkerhet för landet. Han menade också att Sverige rent geografiskt omges av Nato-medlemmar vilket gör det mer logiskt att vi ska gå med för att göra Norden säkrare och mer motståndskraftigt. En annan aspekt på ett Nato-medlemskap är den ekonomiska; det skulle vara mer kostnadseffektivt att vara medlemmar eftersom man då har ett mer kollektivt försvar istället för nationellt, som kostar mycket pengar. Artur Kink avslutade med att säga att även om Sverige som land blir en del av någonting större, så blir det faktiskt lättare för oss att ta tillvara på våra nationella intressen, eftersom vi får en starkare röst som förhoppningsvis förstärks ytterligare av övriga medlemsländer i Nato.

Nato

Natos högkvarter i Bryssel. Foto: Utenriksdept @Flickr

Linnea Rosenkvist 2013-01-27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s