Gårdagens besök på Sv-reppen

Hej från Bryssel,

Igår besökte vi bland annat den svenska representationen här i Belgien. Här samlas tjänstemän från de olika departementen för att representera den svenska regeringens vilja i EU, samt för att förhandla sig till ministrarnas vilja. Vi pratade mycket om hur viktigt det är med direkta kontakter här i Bryssel, det handlar inte så mycket om förhandlingarna i sig utan snarare vem du tar en kopp kaffe med i korridoren.

Idag har vi varit på kommissionen, där vi fick möjligheten att prata med den svenska kommissionären Cecilia Malmström. Vi kommer att berätta mer om detta i ett senare inlägg, där vi eventuellt också lägger upp en video där hon svarade på våra frågor. Om en stund är det dags för oss att besöka USEU, den amerikanska representationen här i Bryssel. Ska bli oerhört spännande! Men som sagt, mer om detta en annan gång.

Vi har alla blivit fascinerade över hur det lite dolda maskineriet som ligger bakom EU fungerar, hur många det är som varje dag arbetar för att dra i trådarna som påverkar besluten. En fråga som vi ofta ställde var ”Hur tog du dig hit?” med tanke på att alla vi träffade hade så olika bakgrunder. Några var utbildade jurister, andra var ekonomer, journalister eller diplomater.

Om ni har möjlighet så rekommenderar vi er att göra ett liknande studiebesök för att få insikt i hur allt verkligen fungerar. Skulle ni ha några frågor så lägg en kommentar på inlägget, vi lovar att försöka svara så fort vi har internet nästa gång!

Bild

Vi på Easy EU (från höger: Linnea, Desirée och Felicia) under vårt besök på den svenska representationen.

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s