TEMA: EU:s roll i världen

EU har en väldigt betydande roll, inte bara för medlemsländerna inom unionen utan även för hela världen. Som världens största handelsområde och biståndsgivare har unionen en tydlig röst i utrikespolitiska frågor, mycket tack vare Lissabonfördraget.

I Lissabonfördraget förekommer det två institutionella förändringar som har stor betydelse för unionens utrikespolitik. EU har infört en ordförande för Europeiska rådet som ser till att unionens utrikespolitik blir mer konsekvent. Personen som tillträder posten blir samtidigt vice ordförande för kommissionen. Nuvarande representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik är Catherine Ashton.

Genom Lissabonfördraget har också de olika delarna av EU:s utrikesfrågor kopplats samman vilket ger unionen en tydligare röst med sina partnerländer och i internationella organisationer i deras förbindelser. Genom fördraget kan EU ingå i internationella avtal samt bli medlem i internationella organisationer vilket innebär att unionen kan vidta åtgärder mer enhetligt. Man kan säga att EU blir en enda juridisk person i utrikespolitiken.

Som aktör på världsscenen krävs det att EU utnyttjar hela sin potential, speciellt för att bibehålla fred, välstånd och säkerhet inom unionen. Den europeiska unionen verkar för att bidra till fred, hållbar utveckling på jorden, säkerhet, solidaritet, fri och rättvis handel samt skydd för de mänskliga rättigheterna. För att uppnå detta är EU:s politik för utvecklingsarbete ett mycket viktigt instrument.

EU har så pass stor roll att hamnar unionen i en finanskris hotar det inte bara unionens tillväxt, utan även hela världens. För att hantera alla utmaningar som finns i en så här pass globaliserad värld måste dessa frågor hanteras på ett sätt som bara EU som helhet kan göra. EU vill genom sina förbindelser med resten av världen främja sina värderingar och intressen samt skydda sina medborgare.

Felicia Persson 2013-01-15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s