EU får en bankunion – utan Sveriges deltagande

Den 13 december enades EU:s finansministrar om grunderna för den nya bankunionen. Sverige ställer sig dock utanför denna nya union, vilket det finns skilda meningar om.

Efter långa diskussioner om hur bankunionen ska utformas kom man fram till en överenskommelse som säger att Europeiska centralbanken (ECB) kommer få det yttersta ansvaret när det gäller att ha tillsyn över den finansiella stabiliteten hos många av euroområdets 6000 banker, eventuellt från januari 2014.

Först var det tänkt att alla 27 medlemsländer skulle bli en del av denna bankunion, som skapas för att undvika framtida bankkriser med dyra räddningspaket, men efter stort motstånd, från bland annat Sveriges finansminister Anders Borg, kompromissade man fram till att den gemensamma övervakningsmekanismen först och främst kommer att gälla euroländerna. Dock är övriga EU-länder välkomna att ansluta sig.

Efter mötet där överenskommelsen gjordes, säger Anders Borg ”Jag anser att vi har nått en bra kompromiss som jag är redo att försvara, och stå för. Men vi är helt klart mer splittrade nu och det är en problematisk utveckling.”

Han menar att man ska vara försiktig med att öka skillnaderna i Europa, eftersom man tror på ett EU med en väl fungerande inre marknad.

EU-kommissionären Cecilia Malmström ställer sig positiv till den nya bankunionen och på sin blogg uttrycker hon sig såhär ”Beslutet om den gemensamma bankinspektionen är välkommet, eftersom det innebär att en övervakningsmekanism kommer på plats i syfte att upptäcka problematiska banker i tid och förhindra släpphänt nationell bankövervakning. Våra ekonomier är sammanflätade och bankernas verksamheter blir också alltmer gränsöverskridande, då behövs en gemensam inspektion. Den gemensamma europeiska bankinspektionen skapar stabilitet och tillit.”

Hon nämner även att det är trist att Sverige väljer att stå utanför samarbetet, vilket är någonting som även Storbritannien och Tjeckien har valt.

Ni kan följa Cecilia Malmströms blogg här.

Desirée Ekberg 2012-12-19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s