Nytt förslag mot euroländernas instabila ekonomi

Många euroländers ekonomi har länge varit instabil. Tidigare i år tog de fyra ordförandena för Europeiska rådet, Europeiska kommissionen, eurogruppen samt den Europeiska centralbanken fram en rapport om hur eurosamarbetet kan fördjupas. Nu har EU-kommissionen lagt fram ett förslag som ska åtgärda bristen på gemensamma finansiella- och ekonomiska strukturer.

Den 28 november presenterade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sin plan, som ska diskuteras av EU-ledarna vid toppmötet 13-14 december. Planen handlar om att EU-kommissionen själv ska ha rätten att göra ändringar och stoppa nationella budgetar för att disciplinera euroländerna, vilket idag strider mot eurolagen. De vill även inrätta ett ”finansdepartament” i Bryssel för att euroländernas skatte- och sysselsättningspolitik ska samordnas på EU-nivå, istället för på nationell nivå som det är idag. Detta ska leda till ett ”genuint” ekonomisk och monetärt samarbetet för euroländerna.

José Manuel Barrosso uttalade sig om planen på en presskonferens samma dag som den lades fram: ”Det är sant att vår rapport är ambitiös, men om inte kommissionen lägger fram en sådan ambitiös vision, vem gör det då? ”

Planen innefattar också ett nytt instrument som ska ge unionen rättigheter att genomföra omfattande strukturreformer i krisande euroländer. Detta instrument ska ha en egen budget utanför den vanliga EU-budgeten. Tanken är alltså att euroländerna ska ha en gemensam budget för att hjälpas åt att hantera ekonomiska kriser.

I dagens läge sköts köpen av statsobligationer på nationell nivå, alltså länderna emellan. I sin plan har kommissionen istället föreslått gemensamma euroväxlar för statsobligationer som löper på högst ett till två år. Detta för att minska risken att vissa euroländer ska få betala för hög ränta när de lånar pengar på den internationella kapitalmarknaden.

För att vissa av dessa förslag ska kunna genomföras krävs det ändringar av EU-fördragen och ett ökat demokratiskt ansvar.

Vill ni läsa hela EU-kommissionens plan kan ni göra det här.

Desirée Ekberg 2012-12-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s