Barroso om fredspriset: Fred kan inte enbart vila på människors goda vilja

Långa applåder och stående ovationer mötte EU-ordöfranden Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU-parlamentets talman Martin Schulz då de tog emot Nobels fredspris idag under prisceremonin i Oslo.

Dock har inte årets tilldelning av fredspriset varit väl bemött av alla. I söndags deltog ca 1200 människor i Oslo i ett protesttåg mot att EU får priset, många med motiveringen att Europa står för 30 procent av världens vapenexport. Andra hävdar att priset kom 60 år för sent och menar att det skulle tilldelats EU efter andra världskriget och inte nu, eftersom Alfred Nobels grundtanke med fredspriset är att det ska tilldelas någon som verkat för fred under det gångna året.

Vikten av starka institutioner
Under ceremonin sade Barroso att man inte kan uppnå fred enbart genom människors goda vilja till att uppnå detta. Han betonade istället vikten av starka institutioner, som han anser att EU består av och bör bibehålla.

Nobelkommitténs ordförande försvarar den omstridda tilldelningen
Thorbjørn Jagland, ordförande i norska Nobelkomittén, sade i sitt tal att unionen påbörjade sin process av försoning redan 1951, men att detta är en process som pågår än idag och som har spridit sig till före detta konfliktdrabbade områden. Han talade också om EU:s bidrag till ”broderskap mellan nationerna” och ”främjande av fredsprocesser”, vilket är vad Alfred Nobel skrev i sitt testamente gällande fredspriset.

Är du redo för kvällens nobelmiddag?
För att få delta i denna prisutdelning krävs det inte bara att man presterat eller gjort något anmärkningsvärt bra under året, man bör också ha goda kunskaper i vett och etikett. Här kan du göra Svenska Dagbladets quiz om vett och etikett på Nobelfesten.

Vad tycker du om att EU fick Nobels fredspris? Rösta gärna nedan!

Linnea Rosenkvist 2012-12-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s