Konflikt hindrar medlemskap i EU för Turkiet

När EU bildades, dåvarande kol-och stålunionen, bestod den av endast sex medlemsländer. Idag består unionen av 27 länder och fler är på väg att ansluta sig, så kallade kandidatländer. Men det räcker inte med att ansöka om medlemskap till EU, man måste även uppfylla vissa kriterier som skrevs i Köpenhamn 1993, de så kallade Köpenhamnkriterierna. Ett land som har varit kandidatland i 13 år är Turkiet.

Turkiet har sedan 1999 varit ett kandidatland, men än idag har landet inte blivit medlem i EU. Förhandlingarna om anslutning till EU påbörjades 2005.

För att bli medlem i EU krävs det att landet kan garantera ett demokratiskt styre, att rättsstatsprincipen följs, mänskliga rättigheter, skydd av minoritetsgrupper och en fungerande marknadsekonomi. Detta för att landet ska kunna möta konkurrensen från de andra EU-länderna. Kandidatlandet måste även få ett godkännande av alla nuvarande medlemsländer.

Turkiet har förbättrats och blivit mer demokratiskt på deras väg för att uppfylla EU kriterierna för medlemskap, men det är fortfarande en bit kvar på vägen. Turkiets ambassadör Haluk Ilicak har lyft fram Turkiets utveckling och menar att Turkiet kommer ha den tredje högsta tillväxten i världen 2020, vilket kommer vara en fördel för EU. Ilicak lyfter även fram hur EU har bidragit till att förena Europa och skapat en trygg och stabil kontinent. Han fastställer även att ett turkiskt medlemskap skulle göra detta fredsprojekt globalt samt att ett turkiskt medlemskap är ett måste för landets och EU:s fortsatta utveckling.

Som tidigare nämnt krävs det att alla medlemsländer accepterar ett kandidatland och det är här ett av de större problemen ligger för Turkiet, som är i en konflikt med medlemslandet Cypern. 1974 invaderade Turkiet norra Cypern och än idag är delen ockuperat av turkiska soldater. EU har valt att inte lägga sig i konflikten eftersom den utbröt innan Cypern blev medlem 2004. Däremot är ett av kraven från EU för turkiskt medlemskap att landet ska dra tillbaka sina trupper och lämna Cypern. Ämnet är väldigt känsligt och än har man inte kommit fram till någon lösning.

Felicia Persson 2012-11-22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s