Kort om Nobels fredspris 2012

I flera år har den Europeiska unionen varit nominerade till Alfreds Nobels fredspris. I år var det deras tur att kamma hem priset.

– Det är en oerhörd ära för EU att få Nobels fredspris 2012, säger Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande.

Motiveringen till vinsten är att EU under 60 år har bidragit till försoning, fred och demokrati i Europa. Ett kandidatland måste till exempel införa och tillämpa demokrati för att godkännas som EU-medlem. Tack vare att många länder, som tidigare tillhörde Väst – eller Östeuropa, idag är medlemmar i EU har delningen upphört och många etniska och nationella konflikter är historia.

Dessutom har det under 70 år utkämpats tre olika krig mellan de två stormakterna Frankrike och Tyskland, men då deras medlemskap i EU har framkallat ett intensivt samarbete mellan länderna, är ett krig idag otänkbart.

Nobelkommittén lyfter framförallt fram att EU:s stabiliserande roll har bidragit till att omvandla nästan hela Europa från en krigens kontinent till en fredens kontinent. Dessutom säkrar unionen en fredlig utveckling på det tidigare krigshärjade Balkan, då flera östeuropeiska kandidatländer inom en kort tid kan få sitt medlemskap godkänt. Denna faktor väger upp anledningen till varför det är ett pris även baserat på 2012’s prestationer och inte endast de historiska.

 

Desirée Ekberg 2012-11-16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s