EU-parlamentariker kritiska till John Dallis eventuella efterträdare

Efter John Dallis avgång i samband med den stora snusskandalen, är EU i stort behov av en ny hälsokommissionär. I går blev det en tuff utfrågning av den maltesiske Tonio Borg, kandidaten som vill ta över John Dallis plats. Snabbt kom kritiska frågor upp från ledamöter som ifrågasatte Borgs konservativa syn på abort, homosexualitet och skilsmässor.

Tonio Borg företräder det maltesiska kristdemokratiska Nationalistpartiet. Han är sedan 2008 landets utrikesminister och blev i slutet av oktober nominerad till att efterträda den korruptionsanklagade John Dalli som EU-kommissionär med ansvar för hälso – och konsumentfrågor. Vid utfrågningen, ledd av Europaparlamentets miljöutskott, fick han stå till svars för sitt ställningstagande i kontroversiella frågor.

Till exempel, så är abort olagligt på Malta, men Tonio Borg har tidigare röstat för ett förslag där det ska vara olagligt för kvinnor att resa utomlands om syftet med resan misstänks vara abort. Han har också, efter kritik från EU-kommissionen, uttalat sig om homosexuellas rättigheter på Malta, och sagt att det inte ”låg i Maltas nationella intressen” att tillgodose dessa.

De politiska grupperna i EU-parlamentet samlades var för sig efter utfrågningen för att ta ställning till kandidaten. Nästa vecka kommer en röstning att genomföras där enkel majoritet krävs för att han ska godkännas.

Nedan följer en intervju med Cecilia Wikström (FP), genomförd strax efter tisdagens utfrågning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s