Vi åker till Strasbourg för att delta i Euroscola 2012

Förra hösten var vi Europaelever på en oerhört givande och häftig resa. Vi fick åka till Europaparlamentet i Strasbourg, Frankrike, för att delta i Euroscola. Detta är ett projekt där ungdomar från många europeiska länder för en dag får vara parlamentariker och diskutera Europas framtid inom vissa områden. Vi minns att det var ganska skrämmande då vi skulle gå in i parlamentet, ovetandes dels om vad som skulle hända, och dels om hur väl vi skulle prestera jämfört med de 500 andra ungdomar som fanns där.

Förra årets resultat blev mycket bra, vi presterade väl och om jag inte minns fel så fick alla deltagande elever från Sundsgymnasiet igenom sina förslag som sedan diskuterades i plenum. Vi har fått den fantastiska möjligheten att delta i Euroscola i år igen, och nu känner vi oss lite mer erfarna, vi vet hur det går till och framförallt så vet vi en hel del mer om själva EU. Detta år har vi tilldelats ett område som handlar om hur man uppnår ideal som rättvisa, mänskliga rättigheter, fred och säkerhet inom unionen. Vi har arbetat med detta under Europakunskapen, som vi har två gånger i veckan. I veckan färdigställde vi vårt förslag på lösningar och ska på måndag presentera dessa i Europaparlamentets utskott tillsammans med de ungdomar som fått arbeta med samma område som vi.

När vi väl fört våra debatter i utskottet, är det dags att diskutera det vi kommit fram till i plenum – den enormt stora salen där alla parlamentariker samlas för att ta ställning i olika frågor. Här väljs två personer ut från varje utskottsgrupp, som inför cirka 500 ungdomar, tjänstemän och lärare från andra länder, får presentera gruppen och de lösningar man kommit fram till. Man tar emot frågor och förslag under diskussionens gång, där allt ska sägas på engelska eller franska.

Imorgon bär det av, och vi är mycket exalterade över vad årets Euroscola-resa har att erbjuda. Vid de tillfällen vi har tillgång till internet kommer vi att rapportera direkt från Strasbourg, så håll utkik efter inlägg och håll tummarna för att det går bra för oss!

Vi är tillbaka i Sverige på onsdag 14/11.

Bild på förra årets deltagande elever från Sundsgymnasiet, där Linnea (bild 2) röstades fram att presentera sitt utskotts förslag i plenum.

Linnea Rosenkvist 2012-11-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s