Ungdomsarbetslöshet – Europas största problem

Under 2011 hade endast en tredjedel av europeiska ungdomar i åldern 18-29 år arbete. Av Europas sammanlagt 94 miljoner ungdomar var 14 miljoner av dessa arbetslösa, saknade utbildning eller stod utan praktikplats. I EU:s sysselsättningsutskott arbetar man hårt för att lösa problemet, och förslag som diskuteras är bland annat att minska skolavhoppen genom olika projekt samt förlänga skolplikten ytterligare i de länder där det behövs.

Plug in – ett projekt för Sveriges ungdomar
Ett nytt projekt, skapat på initiativ av Sveriges Kommuner och Landsting, riktar sig mot ungdomar som funderar på att hoppa av gymnasiet eller redan gjort det. Projektet ska genom verkan på aktuell nivå hjälpa ungdomar att stanna i skolan eller lättare integreras i den svenska arbetsmarknaden som idag är väldigt tuff och illa anpassad för ungdomar. Man vill införa ett bättre samarbete mellan skolor, socialtjänst och arbetsförmedlingar i kommunerna för att stötta ungdomar utifrån deras individuella behov. Projektet finansieras delvis av EU-medel, där ESF (Europeiska Socialfonden) bidrar med cirka 97 miljoner under en tvåårsperiod. Projektet når sitt slut i juni 2014, då ska man förhoppningsvis se ett bättre resultat både i skolan och på arbetsmarknaden.

Nationella sysselsättningsplaner
Men det är inte bara i Sverige som läget ser illa ut. Alla medlemsländer inom EU ska ta fram nationella sysselsättningsplaner med målet att skapa nya jobb åt ungdomar och lågutbildade. Man ska uppmuntra nyanställningar genom sänkta skatter på arbete, samt kunna förse människor med de kunskaper som krävs för att tillfredsställa morgondagens arbetsmarknad. Till exempel är det troligt att man uppmuntrar människor till att läsa till lärare, eftersom det i nuläget ser ut att bli brist på denna yrkesgrupp i framtiden. Spanien, Grekland, Italien, Portugal, Slovakien, Litauen, Lettland och Irland är de åtta länder i EU vars ungdomsarbetslöshet är högre än snittet, här vill EU intensifiera arbetet för ökade jobbmöjligheter genom att förutom de nationella sysselsättningsplanerna också inrätta insatsgrupper som ska verka på plats.

En högprioriterad fråga i EU:s sysselsättningsutskott
Olle Ludvigsson (S), är en av de Europaparlamentariker som arbetar hårt för att lösa problemet. För att minska skolavhoppen, vill han att man ska främja projekt som ”Plug in” och även prova Nederländernas modell för förlängd skolplikt. För att få in ungdomar på arbetsmarknaden, krävs det en mer aktiv arbetsmarknadspolitik genom att till exempel utnyttja EU:s socialfonds ungdomsprojekt bättre, ett projekt som genom seminarier och konferenser ska minska ungdomars utanförskap på arbetsmarknaden.

Det är vi ungdomar som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Detta för att vi ofta saknar erfarenhet och kompetens nog för att vara konkurrenskraftiga. Tidig information om vilka möjligheter vi har, samt vägledning för hur vi ska utnyttja dessa, är avgörande för att så enkelt som möjligt etableras på arbetsmarknaden. Vill du veta mer om dina möjligheter, eller kanske bilda dig en uppfattning om vad du vill göra i framtiden? Kolla in denna video från den Europeiska kommissionens hemsida!

Linnea Rosenkvist 2012-11-05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s