Snusskandalen i EU, vad hände där?

Fredagen den 12 oktober firade EU tilldelningen av Nobels fredspris, på tisdagen kom en korruptionsskandal upp till ytan. John Dalli, den maltesiske kommissionären med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik, avgick plötsligt efter att ha anklagats för korruption.

Ett nytt tobaksdirektiv väntas träda i kraft inom EU år 2012, detta direktiv innebär i princip att man vill förbjuda försäljning av snus i alla länder förutom de som redan säljer det i stor utsträckning. Alltså får Sverige efter år 2014 fortsätta sälja snus, men i ett EU-land där snusförsäljning inte tidigare har förekommit får man inte börja sälja snus.

Det var i januari i år som en konsult, anlitad av snusföretaget Swedish Match, hade ett möte med hälsokommissionären Dalli på Malta. Under mötet ska John Dalli ha argumenterat för ett hävt snusförbud på grund av de vetenskapliga fakta han fått ta del av, men för att häva snusförbudet ska han genom en ombudsman ha satt ett politiskt pris på 60 miljoner euro.

Swedish Match samlade ihop materialet för vad som skett och kontaktade EU-kommissionen som vidarbefordrade ärendet till den interna antikorruptionsenheten OLAF. Man utredde mutmisstankarna och kom fram till att John Dalli haft kännedom om sitt ombuds försök att sälja upphävningen av förbudet. Efter ett möte med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso beslutade sig John Dalli för att avgå.

John Dalli själv säger sig inte ha någon vetskap om varken mutförsöket eller innehållet i OLAF:s rapport, han påstår att han avgick för att skydda sig själv mot anklagelserna. Just nu försöker han genom en rättslig process få upprättelse för det inträffade, och har via sina advokater tagit kontakt med den ombudsman som föreslagit summan för det hävda snusförbudet.

Linnea Rosenkvist 2012-11-05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s